diumenge, 30 de gener del 2011

ACTIVITAT 2

LA LLENGUA I LES TIC

Activitat 2 28 de gener de 2011

ESCOLTAR
L'activitat que he realitzat amb els alumnes ha estat aquesta. El grup és el de 3r de diversificació i hi formen part 10 alumnes. L'activitat s'ha realitzat per parelles.
He aprofitat que estàvem treballant el gènere poètic per poder realitzar l'activitat. Atès que sempre han de de fer l'anàlisi mètrica i de la rima dels textos poètics que treballam i que de vegades tenen problemes per poder distingir els mots que rimen, he aprofitat per dur a terme aquesta activitat.
La programació de l'activitat seria la següent:
OBJECTIUS:
  • Distingir els mots que rimen d'una cançó o poema.
  • Analitzar si la rima és consonant o assonat.


METODOLOGIA:
L'activitat es farà per parelles. Cada membre del grup s'ha de repartir les tasques de manera que els dos components sapiguen fer tot el procés.


REFLEXIÓ:
La motivació per fer l'activitat ha estat molt alta. Els ha agradat molt i no han tingut cap dificultat per manejar el programa. Es podria utilitzar perfectament com a una pluja d'idees a l'hora de redactar un text o per fer hipòtesis i comprovacions en el procés de la lectura d'un text sobre un tema determinat.


LLEGIR
L'eina “bubl.us” per fer mapes conceptuals s'utilitzarà a l'hora de treballar la comprensió lectora de textos per poder expressar les idees que en podem extreure.
OBJECTIUS
  • Comprendre fragments de “Lo somni” de Bernat Metge.
  • Realitzar un mapa conceptual amb “bubl.us” sobre un fragment de l'obra de Bernat Metge “Lo somni”.
CONTINGUT
  • Biografia de Bernat Metge.
  • Estructura de “Lo somni”.
  • Els mapes conceptuals.
METODOLOGIA
L'activitat es farà per parelles a l'aula d'informàtica del centre. Els resultats es posaran a la pàgina del grup (document amb google docs que tenim, del grup)
Els resultats de les dues activitats s'han penjat al meu bloc

dilluns, 17 de gener del 2011

ACTIVITAT 1

Aquest és el bloc que utilitzaré per a aquest curs sobre "La llengua i les TIC". De moment li he posat aquest títol, encara que no sigui gaire original, perquè per a mi i més avui dia, la llengua és l'eix vertebrador de tot el que ens envolta i el que ens possibilita poder ser competent en qualsevol activitat. Si hom domina les habilitats lingüístiques no té cap problema per moure's pel món, imprescindible en l'actualitat.
Com ens pot ajudar un bloc o les TIC a l'àrea de llengua precisament per poder arribar a ser competent lingüísticament? Si les TIC estan a l'ordre del dia i ocupen la majoria de les hores d'esbarjo de la gent jove és evident que ho hem d'aprofitar per aconseguir aquesta competència. El quadern i el paper no s'han de deixar d'utilitzar però ara tenim un suport nou i la nostra obligació, com a educadors i ensenyants del segle XXI, és adaptar-nos als canvis socials i no a l'enrevés. I la veritat jo, com a professora de llengua, estic encantada quan veig que un alumne meu ha participat en una pàgina que tenim com a grup amb google docs o al bloc de la revista digital del Centre. I a més, pas molt de gust de comentar-ho, més que si he de corregir deu redaccions escrites.
Per tant, com a professors de llengua no podem obviar aquesta nova eina que se'ns ofereix i hauríem d'estar obligats a utilitzar-la.